Bantuan IPT dari Maik dan Wang Ehsan

Assalamualaikum semua. Entry kali ini khas untuk sahabat2 kelantan yang masih tercari-cari bantuan kewangan yang dapat sedikit sebanyak membantu kita semperna nak masuk university ni.

Bantuan IPT MAIK

Alhamdulillah, masa sem 1 first year degree.. iaitu awal tahun hritu. mira dapat duit dripada maik. Nak dijadikan cerita, rakan bilik mira yang bagitahu tentang duit Maik ni. Lepastu mira google la web maik (click sini)

photo6118458840941963255

Pastu dekat web tu korg boleh click Permohonan Bantuan IPT online. Korang boleh bacala syarat2nya (click sini). Nak mohon tak susah pun, Just perlu isi borang secara onlineย  dan print. Borang permohonan yang diprint mestilah dihantar kepada maik berserta dokumen2 yang diperlukan. Ingat ya, tarikh hantar borang permohonan selewat-lewatnya 1 bulan dari tarikh memohon.

Alhamdulillah, dah siap hantar borang permohonan dan dokumen semua kat pejabat maik, korang tggula la ye. Boleh semak permohonan bantuan ipt kat portal maik. (click sini ). Masa mira dah hantar semua haritu, check2 , kata borg permohonan tidak diterima. mcm pelik la jugak sebab dah hantar semua. Dlm hati kata maybe sistem jem kot. tawakal je.kalau ada rezeki dapatla.

photo6118458840941963257

Dalam hjung bulan tiga hrtu, check bank ada rm500 extra tak tahu dari siapa. Bila check dekat slip penyata bank, rm500 tu bukan dri no acc persendirian siapa2.Tapi mira masih x confirm duit maik ke? sebab katanya rm2 500 utk ijazah.hehe

Abah pun pergi ke pejabat maik, (dekat je pejabat maik dgn abah punya tmpat kerja) Orang pejabat cakap, memang rm500 itu daripd maik ๐Ÿ˜‰ Untuk keluarga yg krg pendapatan dn tanggungan mcm 9/ 10 org akan dpt lebih banyak lagi. Memandangkn adik-brdik x ramai dpt rm500 shja. Takpe rezeki juga kan :)Alhamdulillah. So korg yang layak boleh la pergi mohon okyy.

Wang Ehsan

Okay tentang wang ehsan pula. Mira tahu tentang wang ehsan ni dari Tok penggawa tempat mira ni, masa nak mintak cop borang maik. Dia la suruh mohon wang ehsan. Katanya siapa2 je yang dapat tawaran universiti, diploma,degree,asasi, matrik boleh mohon. (pelajar kelantan ye hehe) Apalagi..google la tentang wang ehsan ni. (click sini )

Cara nak mohon lagi senang. Isi online, print dan hanya perlukan dokumen ic sndiri, ic parents dan surat tawaran. Hantar kat Pejabat Pembangunan Jajahan (PPJ) mengikut parlimen masing-masing. Nanty korang boleh check status permohonan kat portalnya.

photo6118458840941963263

 

Wang ehsan akan diberi dalam satu majlis khas penyerahan wang ehsan dan akan diberi dalam bentuk cek simpanan premium. Kita boleh tebus kat bank dlm masa 45 hari dri tarikh yg diterima. Okay itu sahaja, selamat memohon ๐Ÿ˜‰

p/sย  bagi yang bukan pelajar kelantan, mira rasa negeri masing2 ada juga buat macam kelantan ni. Jgn lupa check kat portal negeri masing2 ๐Ÿ™‚

 

33 thoughts on “Bantuan IPT dari Maik dan Wang Ehsan

  1. Sy nk tanya yg psl 500 rggt tu kan.. maik yg bagi kan? Lepastu nnti dia bagi pulak ke 2500 ? Ke dia akn bagi 2000 shj? Sy kurng jelas disitu ..terima kasih…

    Like

    • Betul.. rm500 adalah duit maik. Maik bgi saya rm500 shja. (ikut situasi keluarga). Kalau yg krg bpndapatan and byk adik beradik, dpt rm2500.

      Like

  2. Salam sis…agakยฒ berapa hari yg diambil untk mmberi kptsan lulus atau tidak selepas kita hntr borang wang ehsanbdi ppj tu ye

    Like

    • boleh je mohon. kelulusan bergantung pada jawatankuasa. tapi utk wang ehsan tiada syarat gaji ibubapa,asalkan anak kelatan atau peranakan kelantan. boleh mohon di pejabat jjp kota bharu.

      Like

  3. Pingback: Permohonan Wang Ehsan Negeri Kelantan Untuk IPTA 2019/2010 โ€ข Melur.net

  4. assalam. borang maik tu kita kena cop imam/penggawa ke?
    Pastu dokumen2 yg diperlukan mcm ic , offer letter dgn penyata akaun bank tu kena cop penggawa/imam jugak ke?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s